SHARE THIS ARTICLE

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

IDEAS / architecture

The Barbican Centre. A Quiet Confusion

16 February 2015

words:  Natalie Donat-Cattin

photos:  Jian Yong Khoo

A place of connection, a place of transition between two different worlds: the street and the courtyard. The former, a reflection of everyday life. The latter, an image of the pleasure of stopping, sitting, observing and thinking. Two universes governed by opposing laws: that of motion and that of stillness.

The main flow takes one from the outside to the ‘inside’. From the street, into the primary volume, through to the ‘hidden square’, where the magic of the building can be experienced.

In this fairy-tale place, far from the chaos of London, the Barbican Centre finds its natural extension in the square and in the canal. The building, under a spell, loses its form and consistency: it decomposes into white benches, lowering itself to the human level. This is the beginning of the breakdown process. The building regains firmness in the red bricks of the square and prepares for a last transformation: its dissolution into water, the final step of its mutation from mass to fluid. The canal leaves a trace of the building’s origins: a brutalist image struggling in the sinuous water.

The barbican, in its apparent parallel universe, becomes one of the many types of architecture that surround it. Grey but green, the building stands out but does not dominate the area. It steps back, giving space to the preceding square.

On the other hand, the interior of the building presents itself as a maze: a disarray of staircases and spaces bathed in neon light. Dark, a bit confusing, it seems designed to disorientate, coxing visitors to wander the premises. Visitors willing to explore will eventually arrive in other gardens, in other solitary courtyards, in other sites of passage on the road back to the starting point.

The barbican is a place of movement, a place of investigation but at the same time a place of reflection. A place to find the quiet in the confusion.

SHARE THIS ARTICLE

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
FURTHER READING / essays, ideas, photography and more!

Garden House. A Vertical Forest

Exit the metro station at Hatchobori and walk along the main road towards the Kamejima River. Just before the bridge take a right turn, you might end up in a narrow street where you will stumble upon a curious object – squashed between two housing blocks: an urban vertical forest. It is the Garden House, designed by Ryue Nishizawa.

Yayoi Kusama. Pumpkin Magic

Kusama Pumpkin, Naoshima – The pumpkin often has a connection with the magical world. In Cinderella, it turns into a beautiful white carriage, darting towards the dance. In the same way, it could easily be one of the strange and wonderful inhabitants of the Lewis Carroll world – out of scale, context and with no apparent purpose. If the pumpkin could talk it would ask nonsensical questions while giving absurd non-answers.

Salk Institute. Concrete Theatre

Buildings by nature seek to dominate space. At the Salk Institute for Biological Studies, the experience is wholly different – in this isolated picturesque setting: space dominates building. At first sight, the architecture appears anonymous, sculptural and silent. Lost along the Californian coast, it is situated a stone’s throw away from San Diego in La Jolla. We can imagine it as an untouched gem in a post war scenario: a living ruin, capable of projecting worlds of its own.

The Barbican Centre. A Quiet Confusion

The Barbican Centre – A place of connection, a place of transition between two different worlds: the street and the courtyard. The former, a reflection of everyday life. The latter, an image of the pleasure of stopping, sitting, observing and thinking. Two universes governed by opposing laws: that of motion and that of stillness.

London Aquatics Centre. A Solitary Wave

In the far east of London, stands majestic and solitary the London Aquatics Centre. In an almost inexistent context, it emerges from the flatness of the surroundings, like a solitary wave in the middle of the ocean. At first sight, its dynamic form amazes but then the question arises: would it be as beautiful within a context? Or is it this emptiness that enhances the building? “Space is meaningless without scale, containment, boundaries and direction”, writes Huxtable – so is the aquatic centre just a meaningless wonder?

architasters / project by Natalie Donat-Cattin and Jian Yong Khoo. It is a platform for speculation and discussion, functioning as a complementary repository for their design work.